Jak wybierać wino?

Wino to alkohol cieszący się popularnością na całym świecie. Rozpoznanie dobrego wina może być trudne, ale dzięki kilku podstawowym wskazówkom możesz się tego szybko nauczyć. Po pierwsze, spójrz na jego kolor - dobre białe wino powinno mieć jasnozłoty odcień, a czerwone powinno mieć głęboki i bogaty kolor. Następnie powąchaj wino - powinno pachnieć świeżo i przyjemnie. Na koniec weź łyk i oceń jego smak - powinien być zrównoważony z gładkim wykończeniem. Jeśli te cechy są obecne, prawdopodobnie trafiłeś na dobrą butelkę wina! Dodatkowo, jeśli etykieta wspomina o nagradzanym roczniku lub pochodzi z uznanej winnicy, to prawdopodobnie jest to wino wyższej jakości.

Czy dobre wino musi być drogie?

Jeśli chodzi o wino, istnieje powszechne błędne przekonanie, że musi być drogie, aby być dobre. Choć z pewnością istnieją wina, które będą kosztować całkiem sporo, nie oznacza to, że bardziej przystępne opcje cenowe nie są warte rozważenia. Prawda jest taka, że można znaleźć dobrej jakości wina, w każdym zakresie cenowym. Wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju wina szukasz i jakie są Twoje osobiste preferencje. Niektórzy ludzie mogą preferować droższą butelkę cabernet sauvignon, podczas gdy inni mogą zdecydować się na mniej kosztowne pinot grigio. Jakość może się znacznie różnić w zależności od rocznika i regionu, więc ważne jest, aby zrobić rozeznanie przed dokonaniem zakupu. Warto zapytać znajomych lub udać się do winiarni w celu poznania opinii profesjonalistów. 

Jak wybierać wino?  

Czym różni się od wino słodkie od półsłodkiego i wytrawnego?

Wino jest klasyfikowane według poziomu cukru, który znajduje się w winie po fermetacji. Różnica między winami słodkimi, wytrawnymi i półsłodkimi polega na ilości cukru, która pozostaje w winie po fermetacji.

  • Wino słodkie - jest to wino, które ma wysoki poziom cukru. Słodkie wina są często podawane jako deserowe, ponieważ ich słodycz kompensuje kwaśny smak niektórych deserów. Wina słodkie są produkowane z owoców, które są dojrzałe..
  • Wino wytrawne - jest to wino, które ma niski poziom cukru. Jest podawane  często jako aperitif lub do dań mięsnych, ryb i serów.
  • Wino półsłodkie charakteryzuje się tym, że ma średni poziom cukru. Są one produkowane z owoców, które są dojrzałe i mają lekko słodki smak. Półsłodkie wina często mają niższą kwasowość niż wytrawne wina.