Obwarzanki w Krakowie - historia zawarta w smaku
Obwarzanki w Krakowie mają długą i bogatą historię, ponieważ znane są już od średniowiecza. Początki tego przysmaku wywodzą się podobno z krakowskiej gminy żydowskiej, gdzie wyrabiano je z ciasta pszennego i gotowano w wodzie. Obwarzanki, były wówczas powszechnym jedzeniem ulicznym i do dziś są popularną przekąską. Występują we wszystkich kształtach i rozmiarach, z różnymi dodatkami, od sezamu i maku po czosnek i cebulę. Smakowite obwarzanki to nie tylko przyjemna przekąska, ale także pamiątka po bogatej przeszłości Krakowa. Za każdym razem, gdy wgryzasz się w jeden z tych smakołyków, czujesz, że kryje się w nim wieki historii.
Jak przygotowywane są obwarzanki
Tak jak już wcześniej wspomniano krakowskie obwarzanki są wytwarzane od wielu lat w różnych smakach. Jak jednak wygląda ich produkcja od początku do końca? Sama podstawa, jakim jest pieczywo, jest przygotowywane z ciasta drożdżowego, soli i mąki. Składniki te są mieszane, aby uzyskać ciasto, które jest wałkowane i ugniatane na kształt okrągłych bułeczek. Następnie obwarzanki są kładzione na specjalnym pojemniku, który jest napełniany wrzącą wodą z solą. Bułeczki są parowane przez kilka minut, a następnie smażone w celu nadania chrupkości .bObwarzanki są często jedzone jako przekąska, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Jakie są rodzaje i smaki obwarzanków krakowskich?
Prawdopodobnie nie da się stwierdzić, który smak obwarzanka jest najbardziej lubiany przez turystów. Bardzo polularny jest obwarzanek z makiem, który pokryty jest słodzoną masą makową oraz obwarzanek solony, który składa się z grubo mielonej soli posypanej na wierzchu ciasta. Oprócz tych podstawowych rodzajów, istnieje również wiele wariantów, np. z zasmażanym serem. Niezależnie od tego, na jaki rodzaj się zdecydujesz, obwarzanek z Krakowa na pewno będzie pyszny!