Ciekawe potrawy z Krakowa i okolic
Kraków warto odwiedzić w dosłownie każdym momencie. Nie ma złej pory na zwiedzanie dawnej stolicy Polski, ponieważ to niezwykle urokliwe miasto. Przyjeżdżają do niego ludzie z całego świata, nie tylko zakątków naszego kraju. Trudno się dziwić, to właśnie w tym miejscu odbywały się koronacje królów Polski i wiele innych, równie ważnych wydarzeń w historii.
Popularne jedzenie w Krakowie
W przerwach między zwiedzaniem należy się posilić, w Krakowie nie brakuje specjałów. Nie można wyjechać z miasta bez skosztowania obwarzanków krakowskich, które można kupić w każdej piekarni. Można udać się między innymi do wózeczków na Starym Mieście. Naklejka z napisem "Chronione Oznaczenie Geograficzne" dodaje prestiżu, oznacza, że są to produkty chronione prawem Unii Europejskiej. Obwarzanek Krakowski jest w smaku niezwykle delikatny, a jego chrupiąca skórka sprawia, że jest przepyszny. Waży około 100 gram, a do jego dekoracji użycwa się różnych składników. Są to mak, sezam, sól i inne posypki.
Krakowska maczanka
Wśród krakowskich specjałów nie może zabraknąć maczanki, czyli popularnej "prababki burgera". Sekretem dania jest bułka wypieczona zgodnie z tradycyjną recepturą. Potrawa jest bardzo sycąca, zalicza się ją do street food'ów. W środku umieszcza się schab, karkówkę lub inne mięso. Jako urozmaicenie stosuje się głównie cebulę, pieczarki, ogórek i pomidor. Ale tak naprawdę jako dodatek można włożyć do środka wszystko, w zależności od ulubionych smaków.
Wypiek z dodatkiem ziemniaków
Mówiąc o wypieku z dodatkiem ziemniaków ma się na myśli popularny w Krakowie chlebek prądnicki. Wytwarza się go na zakwasie żytnim, koniecznie z grubą i brązową skórką. Wypiekany w owalnym lub okrągłym kształcie. Nazwa natomiast pochodzi od wiosek położonych nad strumieniem Prądnik. Funkcjonowało tam wiele młynów, a pierwsze wzmianki o hlebku stamtąd pojawiły się już w XIV wieku. Ciekawostką jest fakt, że chlebek prądnicki zachowuje swoją świeżość przez nawet 2 tygodnie. Zdaniem wielu osób im starszy wypiek, tym lepszy ma smak.